tirsdag, maj 29, 2007

Nye svenske krimier - endnu ikke oversat

Så er det tid til lidt krimiopdatering. Nogen gange kan jeg bare ikke vente på, at de kommer på dansk. Så er det godt, at Sverige ligger lige ovre på den anden side af sundet.

Jeg er lige blevet færdig med Tyskungen af Camilla Läckberg. Handlingen passer godt ind i min nostalgibølge. Her er hvad en svensk boghandel skriver om den:

"Hur mycket vet vi egentligen om våra föräldrar? Vilka hemligheter i det förflutna kan förklara handlingar i nuet? Dessa frågor tvingas Erica brottas med när hon inser att hennes döda mor under andra världskriget umgicks i samma krets som denäldre man som hittas mördad i sitt hem i Fjällbacka.

Trots att Erica egentligen borde skriva på sitt nya bokmanus kan hon inte låta bli att gräva djupare i fallet. Och trots att Patrik precis inlett sin pappaledighet dras även han in i utredningen.

Erica börjar läsa moderns dagböcker och upptäcker att Elsy varit med om fruktansvärda upplevelser. Dramatiska, sorgliga händelser som förklarar varför hon var oförmögen att knyta an till sina döttrar. Men många frågetecken kvarstår. Vad var det som väcktes till liv när Erica några månader tidigare sökte upp den mördade mannen? Vem eller vilka var beredda attdöda för att sanningen om det förflutna inte skulle komma fram?"


Da vi var i Skara for at se på traner, lå en meget fristende boghandel lige over for hotellet. Så Efterskalv røg straks op på natbordet.

Arne Dahl er jo en mere litterær forfatter, men det gør ikke hans bøger mindre spændende.

"En bombe eksploderer i tunnelbanen i Stockholm, og terrorismen har gjort sin entre i den svenske hverdag. Det bliver klart, at der findes aktive terrorceller i Skandinavien. Dermed bliver det en sag for A-gruppen."


Nu er ventetiden snart slut. Tredje og sidste bog i Stieg Larssons serie er netop udkommet i Sverige. Hvornår jeg skal derover? Snart...

"Den tredje och avslutande delen i Millennium-serien tar vid där Flickan som lekte med elden slutade. Lisbeth Salander överlevde att bli levande begravd, men hennes problem är långt ifrån över. Starka krafter vill tysta henne en gång för alla.

Samtidigt gräver Mikael Blomkvist i Salanders dolda förflutna och kommer snart sanningen på spåren. Han skriver på ett avslöjande reportage som kommer att rentvå Lisbeth Salander och skaka regeringen, Säpo och hela landet i dess grundvalar. Äntligen finns en chans för Lisbeth Salander att göra upp med sitt förflutna och en möjlighet för rättvisan - den verkliga - att segra."

Ingen kommentarer: